Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

 Λέων Τολστόι - Ημερολόγιο Σοφίας (αποσπάσματα)

Η γνώση είναι πραγματική όταν αποκτάται με τις προσπάθειες του μυαλού σου όχι με τη μνήμη.

Ο άνθρωπος που έχει πίστη είναι καλός. Τι είναι πίστη; Όταν η θέλησή σου συμβαδίζει με τη συνείδηση και τη σοφία του κόσμου.

Τράβα το βλέμμα σου απ’ τον κόσμο των ψεμάτων. Μην εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου. Μόνο μέσα σου στον απρόσωπο εαυτό σου μπορείς να βρεις το αιώνιο.

Ίσως είναι σημαντικότερο να γνωρίζει κανείς τι δεν πρέπει να σκέφτεται παρά τι πρέπει να σκέφτεται.

Θυμήσου με πόσο πάθος λαχταρούσες στο παρελθόν πολλά από τα πράγματα που μισείς ή περιφρονείς τώρα.

Τρεις πειρασμοί βασανίζουν τους ανθρώπους η σεξουαλική επιθυμία, η περηφάνεια και η δίψα για πλούτο.

Όσο περισσότερο ο άνθρωπος αναλύει τον εσωτερικό του εαυτό τόσο πιο ασήμαντος του φαίνεται. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα σοφίας.

Όσο βαθύτερα κατανοείς τη ζωή, τόσο λιγότερο θρηνείς για την καταστροφή που προκαλεί ο θάνατος. Κικέρων.

Αυτό που είναι ζωντανό δεν είναι το σώμα σου αλλά το πνεύμα που ζει μέσα στο σώμα σου. Μια αόρατη δύναμη οδηγεί το σώμα σου, όπως ακριβώς μια αόρατη δύναμη οδηγεί τον κόσμο. Κικέρων.

Την ώρα της προσευχής ξέχνα τα εγκόσμια και απευθύνσου στο θεϊκό κομμάτι της ψυχής σου. Χρησιμοποίησε αυτό το θεϊκό κομμάτι για να εικοινωνήσεις μ’ εκείνο του οποίου αποτελεί μέρος. Μοσλεχ Σααντί.

Η τελειότητα είναι για το Θεό. Η επιθυμία για τελειότητα είναι για τους ανθρώπους. Γκαίτε.

Αν η ζωή σου είναι ενάρετη δεν πρέπει να φοβάσαι το θάνατο.

Η σοφία είναι απεριόριστη κι όσο περισσότερο την πλησιάζεις, τόσο σημαντικότερη γίνεται για τη ζωή σου. Ό άνθρωπος μπορεί πάντα να βελτιώσει τον εαυτό του.

Μην επιζητάς το θάνατο απλώς επειδή η ζωή σου είναι δύσκολη. Όλα τα βάρη στους ώμους σου θα σε βοηθήσουν να εκπληρώσεις το πεπρωμένο σου. Ο μόνος τρόπος να απαλλαχθείς από τα βάρη σου είναι να ζεις τη ζωή σου έτσι ώστε να εκπληρώνεις το πεπρωμένο σου. Έμερσον.

Αν θέλεις να παρουσιάσεις κάποια αλήθεια στους ακροατές σου μην εκνευρίζεσαι και μη λες σκληρά ή προσβλητικά λόγια. Επίκτητος.

Όταν σηκώνεις το φορτίο σου, να ξέρεις ότι είναι καλό για σένα να το έχεις. Αξιοποίησέ αυτό το φορτίο και πάρε από αυτό ό,τι είναι απαραίτητο για τη διανοητική σου ζωή, όπως το στομάχι παίρνει από την τροφή. Αυρήλιος

Ο άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει την ωφέλεια του πόνου δε ζει ευφυή και πραγματική ζωή. Λαμενναί.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε δυσαρεστημένοι απ’ τη ζωή μας. Αν μας φαίνεται ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι απ’ τη ζωή, αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως ένα λόγο να μην είμαστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας.

Εκείνος που αναζητά τη σοφία είναι ήδη σοφός. Εκείνος που πιστεύει ότι έχει βρει τη σοφία είναι ανόητος. Σοφία της Ανατολής.

Να καταλάβεις ότι είσαι τμήμα μιας μεγάλης πνευματικής αδελφότητας. Υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό και παρηγορητικό σ’ αυτή τη σκέψη που θα σου προσφέρει ηρεμία και ικανοποίηση. Αυρήλιος.

Η συνειδητοποίηση της αμαρτίας ασκεί θετική επιρροή στον άνθρωπο, είναι πιο χρήσιμη από μια καλή πράξη που μπορεί ν’ αυξήσει την περηφάνεια. Κινέζικη Σοφία.

Οι άνθρωποι γεννιούνται και ζουν μόνο ως εκδηλώσεις ή ως κομμάτια του Θεού γι αυτό δεν μπορούν να καταστραφούν ολοκληρωτικά. Μπορούν να εξαφανιστούν από τα μάτια μας, όμως δεν μπορούν να καταστραφούν. Δεν έχει σημασια αν κάποιος περνάει από το παράθυρό μου γρήγορα ή αργά. Λάο Τσε.

Υπάρχουν δυο διαφορετικά όντα μέσα σου, ένα που είναι τυφλό κι αισθησιακό κι ένα άλλο που βλέπει και είναι πνευματικό. Ματσίνι.

Μόνο όποιος δέχεται ότι η ουσία ή το νόημα της ζωής του δεν είναι υλικό αλλά πνευματικό μπορεί να είναι ελεύθερος. Επίκτητος.

Και οι σωματικοί πόνοι μας και περίοδοι της κατάθλιψης αποτελούν μέρος της ζωής μας σ’ αυτό τον κόσμο και θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να τελειώσουν, διαφορετικά τελειώνει η ζωή μας.

Κάθε αλήθεια προέρχεται από το Θεό. Όταν εκδηλώνεται σ’ έναν άνθρωπο, δεν είναι επειδή προέρχεται απ’ αυτόν, αλλά επειδή είναι τόσο διάφανος που την αποκαλύπτει. Μπλαιζ Πασκάλ.

Αν αισθάνεσαι ότι δεν είσαι ελεύθερος ψάξε μέσα σου για την αιτία.

Αν φοβάσαι τις συμφορές και τις δυστυχίες, τότε είσαι ήδη δυστυχισμένος. Αυτοί που φοβούνται τι δυστυχίες συνήθως τις αξίζουν.

Ζούμε στην εποχή της φιλοσοφίας, της επιστήμης, και της διάνοιας. Τεράστιες βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές για όλους. Παντού έχουμε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια που μας προσφέρουν τη σοφία ανθρώπων από πολλές περασμένες χιλιετίες. Και λοιπόν; Έχουμε γίνει σοφότεροι με όλα αυτά; Καταλαβαίνουμε καλύτερα τη ζωή μας ή το νόημα της ύπαρξής μας; Ξέρουμε τι είναι καλό για τη ζωή μας; Ζαν Ζακ Ρουσσώ.

Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να ζήσουμε για πάντα. Όταν όμως απελευθερωθούμε απ’ αυτό το σώμα, δεν θα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Υπάρχει παιδί που θα ήθελε, μετά τη γέννα, να επιστρέψει στη μήτρα της μητέρας του; Πλάκες των Μπαμπιστών.

Ο άνθρωπος δε φοβάται να πεθάνει μόνο όταν καταλάβει ότι δε γεννήθηκε ποτέ, ότι υπήρχε πάντα, υπάρχει τώρα και θα υπάρχει πάντα.

Καθώς η ιδιοτέλειά μας μειώνεται, τα άγχη μας εξαφανίζονται και τότε έρχεται η ήρεμη και σταθερή χαρά, που πάντα μας γεμίζει με καλή πνευματική διάθεση και μας εξασφαλίζει καθαρή συνείδηση. Κάθε καλή πράξη βοηθά στην αναζωπύρωση αυτού του συναισθήματος χαράς μέσα μας. Α. Σοπενάουερ.

Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε ούτε για να υποτάσσει τους άλλους, ούτε για ν’ ακολουθεί εντολές άλλων. Οι άνθρωποι διαφθείρονται κι απ’ τους δύο τρόπους συμπεριφοράς. Στονν πρώτο υποθέτουν ότι αξίζουν υπερβολικά μεγάλο σεβασμό, στο δεύτερο υπερβολικά μικρό. Και οι δύο τρόποι χαρακτηρίζονται από ελάχιστη αξιοπρέπεια. Κονσιντεράν.

Η αποκάλυψη ενός ψέματος είναι τόσο πολύτιμη για την κοινωνία όσο και μια αλήθεια που εκφράζεται ξεκάθαρα. Σοπενάουερ.

Θα πρέπει να μελετήσεις περισσότερο για να καταλάβεις ότι ξέρεις λίγα. Μονταίν.

Το πνεύμα σου πρέπει συνεχώς να δυναμώνει, επειδή το σώμα σου ασκείται συνεχώς. Μόλις σταματήσεις ν’ ασκείς το πνεύμα σου, τότε το σώμα σου θ’ αποκτήσει απόλυτο έλεγχο πάνω σου. Κομφούκιος.

Ο άνθρωπος που κατανοεί τη ζωή του πνευματικού εαυτού του δε φοβάται το κακό ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο. Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Οι ψυχές των σοφών ανθρώπων φροντίζουν για τη μελλοντική κατάσταση της ύπαρξής τους. Όλες τους οι σκέψεις είναι επικεντρωμένες στην αιωνιότητα. Κικέρων. 

Η σωτηρία όλων βρίσκεται στην πνευματικότητά τους. Το κακό δεν μπορεί ν’ αγγίξει έναν άνθρωπο που γνωρίζει την πνευματικότητά του.

Μην ασχολείσαι υπερβολικά μ’ αυτά που θα συμβούν. Όλα όσα συμβαίνουν είναι καλά και χρήσιμα για σένα. Επίκτητος.

Οι συζητήσεις συγκαλύπτουν την αλήθεια συχνότερα από ό,τι την αποκαλύπτουν. Η πραγματική αλήθεια πρέπει ν’ αποκαλύπτεται στη μοναξιά. Όταν αποκαλύπτεται, γίνεται σαφές ότι μπορείς να τη δεχτείς χωρίς διαπληκτισμούς ή συζητήσεις.

Δύναμη έχει εκείνος που μπορεί να παραμένει σιωπηλός σε μια φιλονικία, παρ’ όλο που έχει δίκιο. Δέκιμος Ιούνιος Ιουβενάλης.

Για να μπορέσει μια λάμπα να δώσει καλό φως, θα πρέπει να τη βάλεις σ’ ένα μέρος που θα προστατεύεται απ’ τον άνεμο. Αν ο άνεμος χτυπάει το φως, τότε αυτό θα ρίχνει τρεμάμενες σκιές. Έτσι οι κακές σκέψεις ρίχνουν σκιές στη λευκή επιφάνεια της ψυχής σου. Ινδική Σοφία.

Δεν μετανιώνω που γεννήθηκα κι έζησα ένα μέρος της ζωής μου εδώ, γιατί έζησα με τρόπο που θεωρώ επιτυχή. Όταν έρθει το τέλος, θα φύγω απ’ τη ζωή σαν να έφευγα από ένα πανδοχείο κι όχι απ’ το σπίτι μου, επειδή πιστεύω ότι η παραμονή μου σ’ αυτή τη ζωή είναι προσωρινή κι ότι ο θάνατος είναι απλώς ένα πέρασμα σε μια άλλη κατάσταση. Κικέρων.

Ο αυτοθαυμασμός είναι η αρχή της περηφάνιας. Η περηφάνια είναι αχαλίνωτος αυτοθαυμασμός. Όποιοι δεν μισούν τον εγωισμό τους, είναι τυφλοί γιατί αυτή η ενέργεια είναι αντίθετη απ’ την αλήθεια. Πασκάλ.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου