Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Φιλοσοφία

 

9. Να θεωρείς ότι τα επίπονα έργα οδηγούν στην αρετή και όχι τα ευχάριστα.

15. Διογένης: «εάν για όσα επιτιμά τους άλλους, επιτιμά περισσότερο τον εαυτό του».

21. Εάν θέλεις να γίνεις καλός άνθρωπος να πιστέψεις πρώτα ότι είσαι κακός. Επίκτητος

28. Γιατί επικεφαλής του στρατεύματος είναι ο στρατηγός, της ψυχής ο νους και της ευτυχισμένης ζωής η φρόνηση. Αρχύτας.

38. Πόσο κακή στο σύνολο είναι η φύση του ανθρώπου. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν ποτέ το νόμο. Φιλήμων.

41. Διών: οι κακοί άνθρωποι είναι δούλοι πολλών επιθυμιών.

54. Έργο του καλού καπετάνιου είναι να προσαρμόζεται στις μεταβολές του καιρού και του σοφού ανθρώπου στις μεταβολές της τύχης. Αριστώνυμος.

57. Περίανδρος: ποιο είναι το μεγαλύτερο μέσα στο ελάχιστο; «το καλό μυαλό στο σώμα του ανθρώπου».

71. Πολλούς ανόητους ανθρώπους κατέστρεψε η αχορτασιά. Γιατί είναι δύσκολο να ακολουθεί κανείς το μέτρο, όταν υπάρχει αφθονία αγαθών.

72. Όπως ακριβώς αυτός που έχει ασθενική και αδύναμη όραση δεν μπορεί να αντικρύσει τον ήλιο, το ίδιο και ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να αντικρίσει την αλήθεια η διάνοια που είναι ασθενική και αδύναμη.

75. Σωκράτης: ούτε οι άμουσοι μπορούν να προσαρμόζονται στα όργανα ούτε οι απαίδευτοι στις ατυχίες.

78. Κλεάνθης: η απαίδευτοι μόνο στην όψη διαφέρουν από τα θηρία.

98. Σωκράτης: πρέπει να αποφεύγει τις ηδονές, όπως ακριβώς τις σειρήνες, αυτός που σπεύδει να αντικρίσει την αρετή, όπως ακριβώς την πατρίδα.

99. Δεν οδηγεί η φτώχεια στη λύπη, αλλά η επιθυμία. Ούτε ο πλούτος σε απαλλάσσει από τον φόβο, αλλά η λογική. Επομένως, αν αποκτήσεις λογική, ούτε τα πλούτη θα επιθυμήσεις ούτε θα τα βάζεις με τη φτώχεια. Επίκτητος.

100. Στα συμπόσια να θυμάσαι ότι δύο πράγματα φροντίζεις, το σώμα και την ψυχή και οτιδήποτε προσφέρεις στο σώμα αυτό σε λίγο θα το βγάλεις, ό,τι όμως (προσφέρεις) στην ψυχή μένει για πάντα. Επίκτητος

101. Είναι αισχρό να γλυκαίνεσαι με τα δώρα των μελισσών και να πικραίνεις με την κακία σου το δώρο των θεών, τον λογισμό. Επίκτητος

106. Ο Μενέδημος όταν κάποιος νεαρός είπε : «είναι μεγάλο πράγμα να αποκτά κάποιος οσαδήποτε επιθυμεί», του είπε: «είναι πολύ σπουδαιότερο να μην επιθυμεί όσα δεν πρέπει».

 

108. Διογένης: όπως στα σπίτια που υπάρχουν πολλά τρόφιμα, υπάρχουν εκεί πολλά ποντίκια και γάτες, έτσι και στα σώματα που δέχονται πολλή τροφή προσελκύουν και τις ανάλογες ασθένειες.

113. Ουδέποτε να μην κάνεις τον εαυτό σου δούλο της ηδονής. Αυτό είναι χαρακτηριστικό λάγνας γυναίκας και όχι άνδρα. Αλεξανδρίδης.

117. Διογένης: προσεύχονται στους θεούς να είναι υγιείς, ενώ οι περισσότεροι κάνουν τα αντίθετα από την υγεία.

124. Κανείς δεν είναι ελεύθερος αν δεν ελέγχει τον εαυτό του. Πυθαγόρας.

131. Χρύσιππος: ο σοφός πονάει βέβαια, όμως δεν βασανίζεται, γιατί η ψυχή του δεν ενδίδει. Κι όταν είναι ενδεής, δεν δέχεται καμία προσφορά.

135. Αριστοτέλης: όταν ο Αλέξανδρος είπε στο φυσικό Ανάξαρχο: «θα σε κρεμάσω» απάντησε: «να απειλείς τον όχλο με αυτά που λες, γιατί σε μένα είναι αδιάφορο αν θα σαπίσω πάνω από το χώμα ή κάτω απ’ αυτό»

145. Ο Διογένης καθώς έβλεπε τους Μεγαρείς να ανεγείρουν μακρά τείχη τους είπε: «Ταλαίπωροι, μη φροντίζετε για το μέγεθος των τειχών, αλλά γι’ αυτούς που θα τα υπερασπίσουν».

147. Στον Ξενοφώντα, που βρισκόταν στον Σκιλλούντα στεφανωμένος και θυσίαζε, ανακοίνωσε κάποιος ότι ο γιος του ο Γρύλλος σκοτώθηκε πολεμώντας στη Μαντίνεια. Κι αυτός, αφού έβγαλε το στεφάνι από το κεφάλι του, τον ρώτησε πώς σκοτώθηκε πολεμώντας. Κι εκείνος είπε «με τη μεγαλύτερη γενναιότητα». Ο Ξενοφών τότε, αφού έβαλε πάλι το στεφάνι, συνέχιζε τη θυσία.

151. Εάν αυτός που απειλεί είναι Θεός, να μη φοβόμαστε, γιατί δεν έχουμε κάνει καμιά αδικία. Αν πάλι είναι άνθρωπος να ξέρει ότι απειλεί άνδρες.

 

-        154. Αντισθένης: όποιος φοβάται τους άλλους χωρίς να το καταλάβει γίνεται δούλος.

 

167. Δίκαιος άνθρωπος είναι όχι αυτός που δεν αδικεί, αλλά όποιος, ενώ μπορεί να αδικήσει, δεν θέλει να το κάνει. Ούτε αυτός που αποφεύγει να πάρει λίγα, αλλά αυτός που δεν μπαίνει στον πειρασμό να πάρει πολλά, ενώ μπορεί να τα έχει και να τα κρατάει χωρίς να τιμωρηθεί.

188. Σοφοκλής: όλοι οι βάρβαροι είναι φιλάργυροι.

220. Αισχύλος: της αλήθειας τα λόγια είναι απλα.

 

Αντρέ Ζιντ: Πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους που τη βρήκαν.

Σοπενάουερ: Κάθε αλήθεια περνά από τρία στάδια. Πρώτον διακωμωδείται. Δεύτερον βρίσκει βίαιη αντίσταση. Τρίτον γίνεται αποδεκτή ως αυταπόδεικτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου