Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ο Χρήστος Μπουλώτης για την ελληνική γλώσσα

Ακροθιγώς απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του σε συνέδριο για την ελληνική. Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις του. Ολόκληρη η ομιλία του εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=ScvoxNHgpuM


--------------------------------------------

-

·         Τα πρώτα συστήματα γραφής είναι απότοκα της εικόνας.

·         Η εικόνα μήτρα της γραφής. Το εικονολόγιο είναι αντίστοιχο του Λεξιλογίου. Αίγυπτος, Ανατολή, Μινωική Κρήτη. Π.χ. ο Δίσκος της Φαιστού. Θυμίζει το αιγυπτιακό σύστημα. Όλα τα σημεία γραφής έγιναν με κινητά στοιχεία. Ήθελαν αποτελεσματικότερη οικονομικοδιοικητική μηχανή.

·         Η εικόνα απαιτεί σύνταξη όπως και η γραφή.

·         Η εικόνα είναι η η γραφή των μη πεπαιδευμένων εξ ου και η εικόνα έχει μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με τη γραφή.

·         Συχνά τα σύμβολα υπερβαίνουν το αρχικό τους περιεχόμενο. Παράδειγμα ο αγκυλωτός σταυρός που είναι πανάρχαιο σύμβολο.

·         Η Γραμμική Α δεν έχει αποκωδικοποιηθεί. Απότοκη της Α είναι η Γραμμική Β. Την υιοθέτησαν οι Μυκηναίοι για την απόδοση της ελληνικής γλώσσας. Κνωσσός, Χανιά, Μυκήνες.

·         Η γραφή τόνισε την υπεροχή της άρχουσας τάξης.

·         Τη δυναμική της εικόνας προάγει η τέχνη των τοιχογραφιών. Η ζωγραφική ως πολύχρωμη αφηγηματικότητα.

·         Η θρησκεία αποτελεί το αποτελεσματικότερο όχημα για την άσκηση εξουσίας.

·         Στο Δέλτα του Νείλου εντοπίστηκαν μινωικές τοιχογραφίες. Οφείλονται σε περιοδεύοντες ζωγράφους.

·         Δημιουργήθηκαν τοπικά καλλιτεχνικά ιδιώματα. Η κνωσσός ως καλλιτεχνικός πομπός. Αργότερα θα αναλάβουν τα μυκηναϊκά ανάκτορα. .

·         Ο στενός περιορισμός της Γραμμικής Β σε μια στενή κάστα ανακτορικών γραφέων διοικητικοοικονομική είχε σαν συνέπεια την εξαφάνισή της με την πτώση των ανακτόρων και την πολιτισμική κάμψη που γνώρισε ο Μυκηναϊκός κόσμος. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την παραστατική τέχνη καθώς έπαψε να υπηρετεί την ανακτορική ιδεολογία. Περιέπεσε βαθμιαία σε μαρασμό.  Οι αιώνες που ακολούθησαν χαρακτηρίζονται ως σκοτεινοί αιώνες. Όταν θα επανεμφανιστεί η γραφή στην αλφαβητική μορφή της αυτό θα γίνει, σχηματικές σκιαγραφίες, φτωχές σε σχέση με το παρελθόν που η γραφή χειμαρρώδης αφηγηματικότητα, καλπάζουσα κίνηση, εικόνες φύσης χρώματα και μυρωδιές.

Στο νέο κοινωνικοιστορικό πλαίσιο εικόνα και γραφή θα διαδοθούν αλματωδώς ιδίως η γραφή που σε σύγκριση με την ιστορία της θα γίνει πλέον κτήμα και εργαλείο ενός πλατύτερου κοινού. Σ’ αυτήν θα αποτυπωθούν ποίηση, φιλοσοφία, ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου