Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Κέρδος εναντίον τοπίου

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προτεραιότητα στην ταυτότητα

Το πολυδιάστατο νησιωτικό τοπίο, αποτελεί μήτρα ζύμωσης του πνεύματος στην τρισχιλιετή ιστορία και παράδοση των κατοίκων του άλλοτε ιωνικού πολιτισμού. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος, ως ατομική ή συλλογική οντότητα, δεσμεύεται από το ιερό καθήκον της υπεράσπισης των αξιών της ελληνικής ταυτότητας ως προϋπόθεση για τη συνέχεια της ελληνικότητας. Δεν υφίσταται συνείδηση, δεν υπάρχει γλώσσα, αισθητική, αν διαρραγεί η διαλεκτική σχέση ανθρώπου – τοπίου.

Σχεδιασμοί με στόχο την εκτεταμένη κατάτμηση του πολιτισμικού ανάγλυφου ή την αλλοίωση της συμβολικής γλώσσας, πλήττουν τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς το τοπίο διαβάζεται ως έκφραση τέχνης, ζωής, ύπαρξης. «Το σπήλαιο – όπως εύστοχα παρατηρεί ο Νίτσε – σε κοιτάζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια».

Έχει γράψει θυσίες και άφθονο αίμα η χρονική εξέλιξη στο Αιγαιακό νησιωτικό σύμπλεγμα. Απαιτείται προσοχή, συναίσθηση ευθύνης, σεβασμού και μαζί απροκατάληπτη βούληση των πολιτειακών αρχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να διαφυλάξουν «Θερμοπύλες» και ιστορική συνέχεια. Η Χίος είναι τόπος μαρτυρίου και θέατρο συγκλονιστικών ιστορικών ειδήσεων και αφηγήσεων.
Διαφυλάσσοντας τις ανωτέρω αρχές και με την πίστη πως η τεχνολογία δεν είναι ούτε Θεός ούτε διάβολος, καθίσταται ευπρόσδεκτη, θεμιτή και αμοιβαία ωφέλιμη κάθε κίνηση για καινοτόμες – ήπιες ενεργειακές λύσεις από όπου κι αν προέρχονται. Όμως, είναι σαφές ότι η αδιατάρακτη συνέχεια της Ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, γενικά, στη γη μας αδυνατεί να προσλάβει άναρχες επεμβατικές πρακτικές γιγαντισμού.

Η Βιβλιοθήκη «Κοραής», ως κορυφαίο όργανο πνευματικότητας του τόπου, οφείλει τούτη την επισήμανση με πολλούς αποδέκτες…


του Εφορευτικού Συμβουλίου
της Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου